e-tanárom

etanarom logo

e-tanárom

Hogyan tanulj? Tanulástechnika

tanulástechnika

Tanulástechnika

Tanulni nehéz, fáradtságos, néha nem is azonnal kifizetődő. Jól tanulni azonban még nehezebb. Első blogposztunk alkalmából néhány tippet és ötletet szeretnénk megosztani Veletek, hogyan érdemes tanulni. Ha megtanulsz tanulni, sikeresen és könnyebben fogod venni azokat az akadályokat, amiket az élet eléd gördít. Ez egy hosszú és rögös út, amíg rálelsz a saját tanulási stílusodra, de az E-tanárom pont ebben segít Neked!

Taníts, hogy tanulj!Vess egy pillantást az alábbi képre:

tanulástechnika

Forrás: National Training Laboratories

Mi látható ezen a piramison?

Elmondható, hogy legjobban akkor tudsz elsajátítani valamit, ha azt másoknak tanítod. Természetesen erre a magyar iskolarendszer sajnos nem sok lehetőséget teremt, de a gyakorlás és különböző tanulási technikák kombinálása hatékony módja az ismeretek elsajátításának. Látszik, hogy ha elolvasol valamit, főleg úgy, hogy a háttérben megy a legújabb tik-tok trend akkor annak maximum a 10%-a marad meg. Ha esetleg ugyanezt videóval vagy hanggal teszed, de a tik-tok még mindig megy a háttérben akkor 30%-a marad meg az információknak.

Emiatt ajánlom mindig, hogy gyakorold az elolvasott, megtanult dolgokat., sőt egyénileg tanított diákjaimtól kérem is, hogy magyarázzák el Nekem az éppen aktuális tananyagot. Ezzel is jobban begyakoroltatva az elhangzottakat. 

Az E-tanárom oktatási anyagait úgy állítottuk össze, hogy egyszerre több érzékszervre hasson, és begyakoroljuk Veled a feladatok megoldását. 

Lépések a sikeres tanuláshoz:

  • Alakíts ki egy olyan helyet a lakásban, ahol nyugodtan tudsz tanulni, anélkül, hogy bármi megzavarjon.

  • Állíts fel egy ütemtervet, hogy melyik nap mit kell megtanulnod. 

  • Próbáld meg kisebb részekre felosztani a tanulnivalót, ebben segít a Pomodoro módszer, amit legközelebb részletesen bemutatunk. 

  • Tarts szünetet a tanulásban, igyál elég vizet és mozogj. Ne csak az agyaddal tanulj, hanem a testeddel is. Sikeresen felfrissítheted magad, ha néhány másodpercig masszírozod a homlokod, ezzel is felpezsdítve a vérkeringésed. 

  • Ne akarj mindent 1-2 óra alatt megtanulni. Az agyadnak idő kell, hogy felfogja és rendszerezze a megtanult dolgokat.

  • Aludj eleget! Az agyad álmodban is dolgozik.

  • Keress motiváló célokat magadnak. Tudd, hogy mit szeretnél elérni. 

Személyes élményem

Az én technikám gyerekként az volt, hogy amelyik téma kevésbé ment, azt hangosan felmondtam az egyik családtagomnak. Ez segített koncentrálni és felidézni az olvasottakat. Egy másik módszerem pedig az volt, hogy sétáltam beszéd közben, nekem ez is sokat segített. Próbáljátok ki ti is! Higgyetek magatokban és sikereket fogtok aratni minden tantárgy esetében!

Huber Mátyás

Huber Mátyás

Meggyőződésem, hogy a legtöbb diáknak nem a lexikális tudása, hanem a kellő önbizalma hiányzik a megfelelő teljesítéshez, ezért óráimon a pszichológiai felkészítés is alapvető szerepet játszik.

Shopping Cart
Scroll to Top